Smart meter in a smart home

On 06-12-2011, in Owl, Projects, by erwin

OK, time for a new project.

I do not have a “smart meter” yet, but am planning on getting one and developping a reading device. The specifications for the communication protocol can be found in the Dutch Smart Meter Requirements (DSMR) P1 companion standard (official version found here). The reading device will be polled from a central server and data will be loaded in a database, much like my current weather station setup. The reading device will be built using a NanosG20 Linux board (found here).

So basically, the reading device will be a P1-to-ethernet converter at first.

 

4 Responses to Smart meter in a smart home

 1. Jochem Floor says:

  Hoi Erwin,
  Ik ben zeer benieuwd naar je ‘open source’ oplossing voor de link tussen slimme meter en het huisnetwerk / internet. Dit is handig voor inzicht in verbruik, eigen opwek van energie, maar ook voor capaciteitsmanagement in de toekomst.

  Zou het mogelijk zijn dit via een ‘app’ op een adsl modem (bv. fritz!box) te integreren, met de modem als server naar huis & internet. De meeste huishoudens hebben tegenwoordig een modem, waarmee dus makkelijk verbruiksdata ontsloten zouden kunnen worden. Inderdaad zoals bv. met weerstationdata wordt gedaan (oa. http://wiki.meteoplug.com/Hardware, helemaal onderaan pagina). Ik ben geen IT-techneut: is een dergelijke ‘app’ eenvoudig te maken en is het volgens jou mogelijk de typische modem daarmee uit te rusten?
  Dat zou voor de open source community heel interessant kunnen zijn denk ik.
  gr. Jochem

 2. erwin says:

  Hoi Jochem,

  Bedankt voor de link naar de meteoplug site! Ik heb MeteoHub al draaien op een ALIX 1D, maar dit ziet er ook veelbelovend uit.
  Ik ben inderdaad aan het kijken of ik mijn Raspberry PI niet kan gebruiken voor deze interface. Omdat er (nog) geen standaard is voor het beschikbaar maken van de data via ethernet, zal ik daar zelf wat voor moeten knutselen met xml. Een beetje hetzelfde als MeteoHub dat doet.
  Er zijn inmiddels andere partijen (Plugwise, Xemex) druk bezig met een lowcost hardware interface. Ik moet dus even mijn tijd en geld verdelen tussen dit projectje, mijn moestuin en mijn 3D printer…

  Sleutelen aan mijn Fritz!Box doe ik liever niet. Mijn ADSL lijntje is al erg dun en die wil ik niet verliezen. 🙂 Ik zie meer in bijvoorbeeld die Raspberry PI als home server of bijvoorbeeld een package op mijn Synology NAS.

 3. Roy says:

  Wij hebben sinds enige tijd een Xemex MijnMeter welke communiceert via de P1 poort van onze SlimmeMeter. Deze is vervolgens aangesloten op mijn router.
  Dit was via een pilot van Essent.

  Helaas zijn de apps nog volop in ontwikkeling en momenteel is 1 app beschikbaar voor de Iphone. Helaas heb ik een Android toesel.

  Via mijn browser kan ik de MijnMeter wel uitlezen en zo verbruikte vermogen en actuele vermogen en gasverbruik uitlezen.

  Graag zou ik die data 24/7 willen pollen naar mijn Synology NAS. Deze draait ook 24/7 en het zou mooi zijn om in een grafiek per jaar/maand/dag/uur/minuut het verbruik te kunnen uitlezen cq terug zien.

  Waarschijnlijk een beetje zoals Eneco al doet met Toon.

  Zou het mogelijk zijn om zo’n script/programma te ontwilkkelen voor de Synology NAS?

 4. KJ says:

  Hallo,

  ben idd ook aan het rondzoeken hoe ik mijn slimme meter kan laten communiceren met de Synology DS212+ en kwam volgende link tegen die een werkende situatie schetst !
  http://zonnigbreda.blogspot.nl/2012/05/usb-serial-op-synology-ds212j.html

  Veel succes